` website
Left Terugkeren naar winkel
Besteloverzicht

Je winkelwagen is leeg

Wat klanten nog toevoegen?
€270
€220
Thuis levering is 3€
Vanaf €15 leveren wij thuis

De geschiedenis van Belgische frietjes

 Van boerenkeuken tot cultureel erfgoed.

Frietjes zijn een iconisch gerecht in de Belgische keuken en geliefd over de hele wereld. Maar waar komen deze heerlijke stukjes aardappel eigenlijk vandaan? In deze blogpost nemen we je mee door de geschiedenis van Belgische frietjes, van hun bescheiden oorsprong als boerenvoedsel tot hun huidige status als culinair erfgoed. Daarnaast laten we je kennismaken met De Frietbooster, een frituur gelegen te Berlare, die probeert om steeds heerlijke frietjes aan huis te leveren.

De oorsprong van frietjes

Frietjes zoals we ze vandaag kennen, zijn ontstaan in de 19e eeuw in België. Ze werden oorspronkelijk gegeten als goedkope, snelle snack voor boeren en arbeiders. Aardappelen waren een belangrijk onderdeel van het dieet van de Belgische arbeidersklasse, en frietjes waren een manier om ze snel te bereiden en te eten.


De populariteit van frietjes groeit

De populariteit van frietjes begon te groeien in de jaren 50 van de vorige eeuw, toen frituren of 'frietkoten' in België begonnen te verschijnen. Frituren waren kleine, onafhankelijke bedrijfjes die zich specialiseerden in het verkopen van frietjes en andere gefrituurde lekkernijen.


Belgische frietjes worden wereldberoemd

Vanaf de jaren 60 begon de populariteit van Belgische frietjes wereldwijd te groeien. Belgische frituren werden een toeristische attractie en frietjes stonden op de menu's van restaurants over de hele wereld. In 2014 werden Belgische frietjes zelfs erkend als immaterieel cultureel erfgoed door UNESCO.


De perfecte Belgische frietjes

De perfecte Belgische frietjes hebben een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant. Het geheim van deze perfecte textuur ligt in de manier waarop ze worden bereid. De aardappelen moeten bijvoorbeeld op een bepaalde manier worden gesneden en gewassen, en de olie moet precies de juiste temperatuur hebben. Daarnaast hebben we bij De Frietbooster verschillende  om de smaak van de frietjes te verbeteren en de knapperigheid te verhogen.


Frietjes als cultureel erfgoed

Frietjes zijn niet alleen een heerlijk gerecht, maar ook een belangrijk onderdeel van de Belgische cultuur en identiteit. Het is daarom niet verrassend dat Belgische frietjes zijn erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Deze erkenning toont aan hoe belangrijk frietjes zijn voor de Belgische samenleving en hoe trots de Belgen zijn op hun culinaire erfgoed. 


De Frietbooster: de ultieme upgrade voor Belgische frietjes

De Frietbooster: de ultieme upgrade voor Belgische frietjes. Als je op zoek bent naar een frituur die aan huis levert en waar hoge kwaliteit centraal staat, dan is De Frietbooster het antwoord.

Maar De Frietbooster biedt de beste kwaliteit frietjes aan, verder wordt er bij ons enkel frietjes in hoogwaardig vet, alsook onze zelfgemaakte warme sauzen zijn van topkwaliteit en uitermate vers.


Waar vind je De Frietbooster?

De Frietbooster is gelegen in de boonvennestraat 8 te Berlare, 9290. Het grote voordeel is echter dat we ook aan huis leveren in Wichelen, Dendermonde, Schoonaarde, Gijzegem, Overmere, Zele en Oudegem. 

Wist je trouwens dat De Frietbooster 7 op 7 open is? 


Conclusie

Belgische frietjes zijn een culinair erfgoed en een belangrijk onderdeel van de Belgische cultuur. Bij De Frietbooster kan je steeds proeven van de beste kwaliteit frietjes. Probeer de frietjes en verse warme sauzen van De Frietbooster vandaag nog en ontdek zelf het verschil!